Tegenwoordig is het niet meer de vraag of je gehackt wordt, maar eerder wanneer. Mocht je slachtoffer zijn geworden van een ransomware aanval, dan is het cruciaal dat je toch verder kunt met jouw werkzaamheden. De risico’s welke je als organisatie loopt, zou je vast moeten leggen als onderdeel van Business Continuity Management.

In dit artikel ontdek je wat het is en waarom je hiermee aan de slag moet gaan.

Wat is Business Continuity Management?

Je bedrijf wordt steeds afhankelijker van IT. De meeste bedrijfsprocessen verlopen namelijk digitaal. Dit is uiteraard fijn voor de kosten, het gebruikersgemak en de efficiëntie. Echter neemt het ook de nodige risico’s met zich mee. Zeker wanneer er situaties plaatsvinden die het werkproces in gevaar brengen. Denk aan een grote stroomuitval of een cyber hack.

 

Op dit soort situaties moet je goed voorbereid zijn zodat jouw organisatie bij zo’n grote verstoring toch kan blijven functioneren. Daarbij helpt Business Continuity Management jouw organisatie. Dit heeft namelijk alles te maken met het plannen en voorbereiden van jouw organisatie voor een grote verstoring zoals een cyber aanval. Grote verstoringen kunnen een gevaar vormen voor het voortbestaan van je organisatie. Business Continuity Management beperkt de impact van dit soort incidenten zo veel mogelijk.

Waarom aan de slag gaan met Business Continuity Management?

Tegenwoordig is Business Continuity Management noodzakelijk voor vrijwel iedere organisatie. Het grote voordeel van Business Continuity Management is dat jouw organisatie de risico’s inzichtelijk heeft (gemaakt) en mogelijk al maatregelen getroffen. Hierdoor kan je producten en diensten sneller aan je klanten aanbieden nadat je bedrijf is getroffen door een verstoring. De financiële schade en de imagoschade blijven hierdoor beperkt.

 

Je wil imagoschade te allen tijde voorkomen. Daarom is het van groot belang dat je alle afspraken kunt nakomen, ook wanneer de organisatie wordt getroffen door bijvoorbeeld een ransomware aanval. Bovendien eisen veel opdrachtgevers tegenwoordig dat de leverancier Business Continuity Management heeft gerealiseerd. Kortom, met Business Continuity Management creëer je een groot concurrentievoordeel.

Zo maak jij een succesvolle start met Business Continuity Management!

Om Business Continuity Management toe te passen is het belangrijk om eerst de eigen organisatie goed in kaart te brengen. Hierbij stel je jezelf een aantal vragen:

 

  • Wat zijn kritische processen van de organisatie?
  • Welke bedrijfsmiddelen zijn essentieel?
  • Welke applicaties zijn er nodig om de kritische bedrijfsprocessen te continueren?

 

Preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat calamiteiten de continuïteit van de organisatie aantasten. Bij preventieve maatregelen kun je denken aan het maken van een back-up van alle data. Stel dat er een ransomware aanval plaatsvindt, dan kun je altijd terugvallen op de back-up. Repressieve maatregelen zorgen ervoor dat de gevolgschade beperkt blijft tot een niveau dat de organisatie vooraf bepaald heeft. Dit kun je doen door een Business Continuity Plan op te stellen.

Hoe ziet een Business Continuity Plan eruit?

Bij een Business Continuity Plan ga je kijken naar welke bedreigingen jouw bedrijf kunnen treffen. Wie of wat wordt er door deze risico’s geraakt? Op basis van een risicoanalyse bepaal je welke punten allemaal terug moeten komen in jouw Business Continuity Plan. Wanneer je de risico’s in kaart hebt gebracht, kun je uitzoeken wat de impact is van deze verstoringen.

Maak op basis van jouw risicoanalyse specifieke plannen voor alle afdelingen en locaties. Hierin leg je vast welke acties medewerkers moeten ondernemen om de werkzaamheden voort te kunnen zetten bij een verstoring.

De risico’s en de impact hiervan kunnen continu veranderen. Hierdoor kan het zo zijn dat de maatregelen en/ of plannen moeten worden aangepast. Daarom dient het Business Continuity Plan regelmatig geoptimaliseerd te worden. Wij adviseren om minimaal één keer per jaar kritisch naar het Business Continuity Plan te kijken. Echter moet dit natuurlijk ook gebeuren wanneer er grote wijzigingen in de bedrijfsprocessen plaatsvinden.

Business Continuity Management met Boost IT Consultancy

Boost IT Consultancy kan jou helpen met Business Continuity Management.

Samen inventariseren we waar jullie als organisatie staan, welke ambities daarbij passen en maken we de risico’s inzichtelijk. Ook helpen we je graag met het nemen van de maatregelen om bedrijfcontinuïteit te realiseren. Heb je vragen of ben je benieuwd hoe Boost IT Consultancy jouw IT naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan gerust contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek kijken we samen met jou naar de mogelijkheden.

Meer over Wesley

Met ruim 20 jaar in de IT, heb ik de nodige kennis opgedaan, waardoor ik van grote toegevoegde waarde ben voor organisaties die hun IT omgeving naar een hoger niveau willen tillen.

Technisch geweten

Mijn passie voor de IT komt tot zijn recht als ik organisaties kan adviseren hoe een IT-omgeving verbeterd en veiliger gemaakt kan worden. Ik word dan ook regelmatig het technisch geweten genoemd door mijn opdrachtgevers.

Communicatief vaardig

Mijn kracht ligt o.a. bij het goed kunnen inschatten van de risico’s en impact. Door niet teveel te verzanden in technische details, ben ik een goede gesprekspartner voor diverse stakeholders.

Gadget-freak

Als echte IT fanaat ben ik altijd op de hoogte van de laatste ‘ins and outs’. Een eigenschap / interesse die wat mij betreft onmisbaar is in de IT.

Benieuwd hoe we jouw it naar een hoger niveau kunnen tillen?

In een vrijblijvend gesprek kijk ik graag samen met jou waar de kansen liggen.

Contactformulier